Térdfájdalom I

Térdfájdalom I

16 január 2017 by in Blog

Térdfájdalom I

dr.Kiss Edit
JESZ Reumatológia Szakrendelés
ESzSzKRehabilitációs Centrum

Még csak 30 éves vagyok,és már fájnak a térdeim.Mi lehet az oka?

Fiatal korban a térdfájdalom leggyakoribb oka a térdet belülről és kívülről  stabilizáló szalagrendszer, illetve a térd belső felszínné mozgó sarló lakú belső porcok ,a meniscusok sérülése.
A legtöbb spot tevékenység értendő ez az amatőr és a professzionális sportra is, túlerőltetéshez,a megfelelő bemelegítés és nyújtás, valamint a gyakorlatok precíz kivitelezésének hiányában mikro sérülésekhez vezet.
A nem megfelelő spoteszköz például speciális cipő hiánya is növeli ennek veszélyét.
Térdeléssel járó fizikai munka végzése,a sok lépcsőzés,létrára mászás  pld:kőműves, víz és gáz szerelő,szobafestő is hozzájárulhat a szalagok  sérüléséhez és korai porckopáshoz.

Mi állhat a tünetek hátterében?

A térd külső vagy belső oldalán érzett erős fájdalom, helyi nyomásérzékenység oka  a szalagok illetve a belső meniscusok sérülése is lehet.Ha az íntapadás helyén ehhez csonthártyagyulladás is társul,sokszor éjszakai fájdalom jelentkezhet.
Ha a belső porcból a meniscuból egy kis darab leszakad, a térdízületben folyadék termelődik,a térd bedagad.átmeneti járásképtelenség is jelentkezhet.

Mi a teendő?

Helyezzük az érintett végtagot nyugalomba, használjunk recept nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémet vagy tapaszt,jegeljük /a mélyhűtőben lefagyasztott konyharuhával körbe tudjuk borogatni  a térdet és felolvad pontosan annyi idő alatt ,ami a jegelés kívánatos ideje/. Ha ez nem eredményes ,vegyünk szintén vény nélküli gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tablettát a patikában.
Ha 4-5 nap alatt a fájdalmak nem csökkenek,  forduljunk orthopaed szakorvoshoz vagy sportorvoshoz,aki a klinikai vizsgálat után egyéb diagnosztikai vizsgálatot  /RTG, ízületi UH,MRI /javasolhat,elektorterápiás kezelést és gyógytornát írhat elő a fájdalom csökkentésére,a szalagok és az izmok erősítésére, regenerálására.Ha szükséges ,átmenetileg speciális térdvédő/brace/ vagy térdtok, és hosszabb távon betét viselését  is javasolhatja,.
Igyekezzünk betartani az utasítások, menjünk  el a kontrollra, akkor is ha már úgy érezzük, hogy meggyógyultunk.

Hogyan előzhetjük meg a panaszok kiújulását?

Változtassunk életmódot!
Tanuljuk meg pontosan a gyakorlatok kivitelezését!
Tanuljuk meg a térdízületet stabilizáló  izmokat erősítő gyógytornát és tornázzunk otthon heti 3-4 alkalommal  5-20 percet.
Használjunk mindig az alkalomnak megfelelő cipőt hosszabb sétához,kiránduláshoz,speciális cipőt a különböző sporttevékenységekhez.Ha szükséges hordjunk  a bokát és a lábszár szalagjait megfelelő pozícióban tartó betétet- gyógyászati segédeszköz boltban készítenek egyedi  betéteket méretvétel után és szívesen adnak szakértői tanácsot
Nehéz  fizikai munkához használjunk térdvédőt és a térd alá tegyünk rugalmas párnát.

Ha ismételten húzódásokat ,sérüléseket szenvedünk el sportközben,kérjük személyi edző segítségét hogy megtanuljuk precízen végrehajtani a gyakorlatokat!Mindig melegítsünk be és nyújtsunk a sportolás végén!

Ha edzőterembe járunk, kérjünk segítséget a teremben dolgozó edzőtől hogy hogyan tudjuk térdünk tehermentesítése mellett egyéb izmainkat fejleszteni
Ügyeljünk a testsúlyunkra-ez ebben az életkorban még könnyebben megy!

Ha rendszeresen sportolunk vagy nehéz fizika munkát végzünk szedjünk porc anyagcsere javító készítményt ,válasszunk olyat ami a  hatóanyagokat megfelelő összetételben és koncentrációban tartalmazza, segíti a porc regenerációt és erősíti a porc alatti csontot is!

Mikor forduljunk sürgősen orvoshoz?

Ha elestünk és  térdünket beütöttük ,és erős fájdalmaink vannak vagy a térdünk bedagad forduljunk traumatológus szakorvoshoz.
Ha előzetes sérülés vagy túlterhelés nélkül térdduzzanat jelentkezik,és ehhez egyéb ízületeink   fájdalmas duzzanata társul.Például  derékfájdalom és /vagy a vállak, illetve a bokák  duzzanata forduljunk reumatológus szakorvoshoz, mert az oka tisztázásához részletes kivizsgálás szükséges.

 

About the Author:

További blog bejegyzések...

Sorry, the comment form is closed at this time.