Idős emberek deréktáji fájdalmáról I.

Idős emberek deréktáji fájdalmáról I.

Idős emberek deréktáji fájdalmáról  I.

Esetismertetés – a lumbalis vagy háti gerinc istabilitásáról

 

 

75 éves nőbeteg vagyok, mindig aktív életet éltem,s portoltam,most is háztartást vezetek,szeretek színházba és moziba járni,nyáron dolgozom a kertben.

Az utóbbi években több alkalommal volt derékfájdalmam, masszázs ,úszás és pár napos gyógyszerszedés után mindig megszűnt.

Az utóbbi évben ezek a fájdalmak gyakoribbá váltak, nehezen tudom a színházi előadásokat végig ülni, bevásárlás cipelés után mindig megfájdul a derekam. Főzés közbe elfáradok, néha le kell feküdnöm pár percre, hogy folytatni tudjam a munkát.

Minden reggel tornázom a szokásos gyakorlatokat végzem évek óta.

Reumatológus fordultam, RTG készült amin kopásos elváltozásokat és a csigolyák hátra és előre csúszását találták. Fájdalomcsillapítókat szedtem, kezelésre ,masszázsa jártam, de csak átmene-netileg  javultam.

Mi lehet a visszatérő fájdalmak oka?

Ezek a panaszok a lumbalis gerinc instabilitására, kóros mozgathatóságára utalnak.

Idős korban a porckorongok folyadéktartalma csökken, a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, a körülöttünk lévő szalagok ennek megfelelően megnyúlnak. A gerincoszlopot helyben tartó kicsi izmok, a rekeszizom és a hasizmok ereje is csökken. A csigolyák között mikro mozgások alakulnak ki, a kilépő idegek nyomás alá kerülnek.

A fenti izmok elfáradása miatt fáj a derék ülés közben, nem tudják megtartani a hátunkat hosszabb főzés alatt. Amikor fekvő helyzetbe kerülnek csökken a kilépő idegek nyomása.

Mit tehetnék hogy javuljon a teherbíró képességem?

 

-Találja meg a megfelelő,hatékony fájdalomcsillapitót egyéb betegségeit is figyelembe véve!

Azokban a helyzetekben amikor fájdalma van szükség lehet 7-10 napos gyógyszerszedésre.

– Hordjon gerincövet a nehezebb munkákhoz és a bevásárláshoz!

– Tanuljon meg speciális gerinc-stabilizáló gyakorlatokat képzett gyógytornász segítségével!

– Az MD orvosi kollagén injekciós különleges ampullái segítenek a fájdalom csökkentésében és kötőszövet stabilitásának kialakításában!

About the Author:

További blog bejegyzések...

Sorry, the comment form is closed at this time.