Mikor keressünk fel reumatológust?


  • Ha egy vagy több ízületünkben fájdalom és duzzanat jelentkezik,mert ilyenkor ki kell zárnia a komolyabb gyulladásos betegségeket amelyek speciális országos intézeti kezelést igényelnek .

  • Ha a csípőkben, térdekben, a kéz kis ízületeiben fájdalom ,ropogás vagy duzzanat van és ez a mindennapi  tevékenységünkben problémát okoz pld ülésből felállás,lépcsőn felfelé vagy lefelé járás,gépkocsiba ki és beszállás ,harisnya és cipőfelhúzás –mert ezek a térdek,csípők kopásos betegségeit jelzik.

  • Leggyakoribb panasz a deréktáji fájdalom un lumbago, vagy az alsó végtagba lesugárzó a fájdalom vagy zsibbadás az un. isiász. Ennek hátterében a csigolyák közötti porckorongok ki boltosulása vagy kiszakadása,illetve idősebb korban korral járó kopásos elváltozásai állnak,melyeket később a csigolyák közötti kapcsok stabilizálnak. Itt is állhat gyulladásos gerincbetegség a háttérben,illetve daganatos betegségek első tünete lehet a derékfájdalom-minden 6 hétnél hosszabb ideig tartó deréktáji fájdalom gondos kivizsgálást igényel.

  • Csontritkulás vagy annak gyanúja esetén ,ha rendszeres menstruációnk már több mint egy éve elmaradt és szüleink között előfordult csípőtáji törés

  • Az ízületek körüli lágy részek betegségei az un ínhüvely gyulladások  vagy a váll körüli nyáktömlők gyulladása,törések és ficamok utáni fájdalmak,az Achilles ín fájdalma és duzzanata ,a könyök és csukló mozgása közben jelentkező ropogás és fájdalom az ún teniszkönyök vagy golfkönyök esetén.