Térdarthrosis I-II

Térdarthrosis I

Térdarthrosis I

dr.Kiss Edit
JESZ Reumatológia Szakrendelés
ESzSzKRehabilitációs Centrum

Még csak 30 éves vagyok,és már fájnak a térdeim.Mi lehet az oka?

Fiatal korban a térdfájdalom leggyakoribb oka a térdet belülről és kívülről  stabilizáló szalagrendszer, illetve a térd belső felszínné mozgó sarló lakú belső porcok ,a meniscusok sérülése.
A legtöbb spot tevékenység értendő ez az amatőr és a professzionális sportra is, túlerőltetéshez,a megfelelő bemelegítés és nyújtás, valamint a gyakorlatok precíz kivitelezésének hiányában mikro sérülésekhez vezet.
A nem megfelelő spoteszköz például speciális cipő hiánya is növeli ennek veszélyét.
Térdeléssel járó fizikai munka végzése,a sok lépcsőzés,létrára mászás  pld:kőműves, víz és gáz szerelő,szobafestő is hozzájárulhat a szalagok  sérüléséhez és korai porckopáshoz.

Mi állhat a tünetek hátterében?

A térd külső vagy belső oldalán érzett erős fájdalom, helyi nyomásérzékenység oka  a szalagok illetve a belső meniscusok sérülése is lehet.Ha az íntapadás helyén ehhez csonthártyagyulladás is társul,sokszor éjszakai fájdalom jelentkezhet.
Ha a belső porcból a meniscuból egy kis darab leszakad, a térdízületben folyadék termelődik,a térd bedagad.átmeneti járásképtelenség is jelentkezhet.

Mi a teendő?

Helyezzük az érintett végtagot nyugalomba, használjunk recept nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémet vagy tapaszt,jegeljük /a mélyhűtőben lefagyasztott konyharuhával körbe tudjuk borogatni  a térdet és felolvad pontosan annyi idő alatt ,ami a jegelés kívánatos ideje/. Ha ez nem eredményes ,vegyünk szintén vény nélküli gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tablettát a patikában.
Ha 4-5 nap alatt a fájdalmak nem csökkenek,  forduljunk orthopaed szakorvoshoz vagy sportorvoshoz,aki a klinikai vizsgálat után egyéb diagnosztikai vizsgálatot  /RTG, ízületi UH,MRI /javasolhat,elektorterápiás kezelést és gyógytornát írhat elő a fájdalom csökkentésére,a szalagok és az izmok erősítésére, regenerálására.Ha szükséges ,átmenetileg speciális térdvédő/brace/ vagy térdtok, és hosszabb távon betét viselését  is javasolhatja,.
Igyekezzünk betartani az utasítások, menjünk  el a kontrollra, akkor is ha már úgy érezzük, hogy meggyógyultunk.

Hogyan előzhetjük meg a panaszok kiújulását?

Változtassunk életmódot!
Tanuljuk meg pontosan a gyakorlatok kivitelezését!
Tanuljuk meg a térdízületet stabilizáló  izmokat erősítő gyógytornát és tornázzunk otthon heti 3-4 alkalommal  5-20 percet.
Használjunk mindig az alkalomnak megfelelő cipőt hosszabb sétához,kiránduláshoz,speciális cipőt a különböző sporttevékenységekhez.Ha szükséges hordjunk  a bokát és a lábszár szalagjait megfelelő pozícióban tartó betétet- gyógyászati segédeszköz boltban készítenek egyedi  betéteket méretvétel után és szívesen adnak szakértői tanácsot
Nehéz  fizikai munkához használjunk térdvédőt és a térd alá tegyünk rugalmas párnát.

Ha ismételten húzódásokat ,sérüléseket szenvedünk el sportközben,kérjük személyi edző segítségét hogy megtanuljuk precízen végrehajtani a gyakorlatokat!Mindig melegítsünk be és nyújtsunk a sportolás végén!

Ha edzőterembe járunk, kérjünk segítséget a teremben dolgozó edzőtől hogy hogyan tudjuk térdünk tehermentesítése mellett egyéb izmainkat fejleszteni
Ügyeljünk a testsúlyunkra-ez ebben az életkorban még könnyebben megy!

Ha rendszeresen sportolunk vagy nehéz fizika munkát végzünk szedjünk porc anyagcsere javító készítményt ,válasszunk olyat ami a  hatóanyagokat megfelelő összetételben és koncentrációban tartalmazza, segíti a porc regenerációt és erősíti a porc alatti csontot is!

Mikor forduljunk sürgősen orvoshoz?

Ha elestünk és  térdünket beütöttük ,és erős fájdalmaink vannak vagy a térdünk bedagad forduljunk traumatológus szakorvoshoz.
Ha előzetes sérülés vagy túlterhelés nélkül térdduzzanat jelentkezik,és ehhez egyéb ízületeink   fájdalmas duzzanata társul.Például  derékfájdalom és /vagy a vállak, illetve a bokák  duzzanata forduljunk reumatológus szakorvoshoz, mert az oka tisztázásához részletes kivizsgálás szükséges.

 

Térdarthrosis II

Térdarthrosis


Betegtájékoztató II
dr. Kiss Edit
JESZ Reumatológia Szakrendelés
ESzSzK Rehabilitációs Centrum50 éves vagyok,egyre többet fáj a térdem,nehezen állok fel ülésből és a lépcsőn lefelé járás is fájdalmas.Mit kellene tennem?

Középkorúaknál a térdízület kopásos betegségei kerülnek előtérbe.A több évtizedes igénybevétel,az estleges alkati tényezők, pld: láb o vagy X állása,a megnövekedett testsúly elkoptatják az ízületi porcot, fel rostozódik, majd elkopik.A combcsont és a lábszárcsont felszíne közvetlenül érintkezik egymással és ez terhelési típusú fájdalmat okoz.A belső szalagok sérülése miatt ízületi instabilitás, túl mozgás keletkezik,a csontos felszínek a külső teherviselő területeken  csontos kapcsokat képeznek, így próbálják a térdízületet stabilizálni.A fájdalom miatt a térd mozgásai beszűkülnek ,bizonyos izmok megrövidülnek,a térdhajlító izmok gyengébbek lesznek,ez magyarázza azt az érzést „mintha kiesne a lábam alólam „
Mint látjuk,ekkor már összetett problémáról van szó.

Mindenképp érdemes reumatológus szakorvoshoz fordulni.A szakorvos pontosan felméri a páciens állapotát, az ízületi kopás súlyosságát,beleértve a lágy részek és az izmok állapotát is,kizárja  azokat az anyagcsere és csontbetegségeket amelyek tovább rontják  a térdízület állapotát,és közösen alakítanak ki kezelési tervet .
Mindképpen szükséges terheléses  térdfelvétel elkészítése, és esetleg UH vagy MRI vizsgálat a porcos állomány és a belső szalagok állapotának feltérképezésére.

Mit tehetek  az állapotom javításáért ?

Első lépés az életmódváltás:
Testsúlycsökkentés, a túlerőltetés, a hosszan tartó állás, a nehéz teher cipelésének elkerülése.
Ha szükséges talpbetét, de mindenképpen puha talpú 2-3 cm-es sarkú,a bokát jól megtámasztó cipő viselése,az izomegyensúly  felborulása és súlyos fájdalmak esetén a beteg ízület tehermentesítésére bot ,guruló járókeret ,térdízületi  lazaság  esetén  térdtok viselése javasolt.
Rendszeres gyógytorna  végzése otthon,  a térd körüli izmok erősítése ,az állóképesség  javítása.Fontos, hogy a gyakorlatokat gyógytornász segítségével tanuljuk meg, és évente 2-3 alkalommal érdemes részt venni kiscsoportos térd és csípőtornában is .


Hogyan csökkenthetők a fájdalmaim?

Vény nélkül kapható krémek és tapaszok itt már csak enyhe fájdalmak esetén segítenek.
A közepesen súlyos arthrosisban is szükség van jó minőségű ,komplex porcanyag csere javítók szedésre,melyek kalciumot és D vitamint is tartalmaznak,a porc alatt lévő csont állapotának javítására is alkalmasak.

Gyógyszerek közül  először a vény nélkül paracetamol tartalmú,majd orvos ellenőrzés mellett a kúra szerűen orvos ellenőrzés mellet NSAID-ok szedése javasolt.
Gyulladásos tünetek esetén a helyileg adott steroid injekciók adás is szóba jön –ezek gyorsan és tartósan csökkentik a fájdalmat megfelelő adagolás esetén. Természetesen cukorbetegek csak szoros vércukor szint ellenőrzés és az insulin adagjának emelése mellett kaphatják.

Ha a fájdalom miatt súlyos mozgáskorlátozottság alakul ki,  és romlik a pácines az életminősége, kábító fájdalomcsillapító tapaszokat ajánlhat az orvos. Ezek nagyon hatékonyan csökkentik a fájdalmat, a melléhatások nem súlyosak, és nincsen hozzászokás-nem szükség a tapaszok számának emelése.

Az ízületbe adott hylauronsav az ún.ízületi feltöltés még közepesen  súlyos állapotban is csökkenti a fájdalmat,javítja a mozgásképességet.
Érdemes igénybe venni fájdalomcsillapító ,keringésjavító,izomerősítő fizikoterápiás kezeléseket is akár gyógyfürdővel is kiegészítve -itt is fontos a kúra szerű alkalmazás : 2-3 hónapon keresztül heti 2-3 alkalommal  kell részt venni a kezeléseken. A hét végi 2-3napos wellnes a relaxciót és regenerációt segíti elő,terápiás hatása a mozgásszervi betegségekben nincsen.
RTG terápia is igénybe vehető évente  1 alkalommal,komoly fájdalomcsillapító hatása van,ezzel segít a fizikai aktivitás megőrzésében.


Mit sportolhatok?

Javasolt a kerékpározás a szabadban, akár szoba kerékpáron is, kis ellenállással szemben jól beállított ülés és pedálmagassággal- és fokozatosan emelve az aktivitást : naponta legalább 20-3o percet kell tekerni.
Úszás háton, a mellúszás lábtempója terhelheti a térdízületet.
Nodicwalking: speciális bottal végzett ízület kímélő és kalóriaégetőséta, jó minőségű cipőben,heti 2-3 alakalommal  legalább 40-50 perces edzések.Csatlakozzon amatőr nordicwalking klubhoz, sétáljanak együtt!
Ha mindezek nem vezetnek eredményre,és úgy érzi a fájdalom mellett az életminősége is romlik, nem tud lépcsőn lefelé menni, közeledési eszközre felszállni,öltözködésben segítséget igényel, mert cipőjét és zokniját nem tudja felvenni- érdemes orthopaed sebészt felkeresni ,aki eldöntheti hogy szóba jön-e  Önnél műtéti megoldás.